dinsdag 19 mei 2009

Web 2.0 in 23 dingen. (22ste bericht)

Einde Cursus. Toch wel heel wat energie en tijd ingestoken.
Een hele, nieuwe wereld is er voor mij open gegaan. Een virtuele wereld.Dat er nieuwe technologieën bestaan, dat wist ik maar de varia eraan was mij onbekend.Heel interessant was het om te ontdekken hoe deze technologieën in de bib kunnen toegepast worden. Theorie en praktijk. Ook de verschillende bruikbare links vind ik fijn om te weten.
Het afstandsleren vind ik te doen maar zou hier toch graag een iets andere constructie gehad hebben. (De chatsessie vond ik zeker zeer bruikbaar maar dan in een andere vorm. Op een bepaalde dag, uur en over één bepaald onderwerp).Ook vind ik dat er nog veel voorbeelden in het Engels worden gegeven. (wil dit zeggen dat theorie en praktijk in Nederland /Belgie nog niet zoveel gebruikt wordt?)
Hoe nu verder?
Eerst ga ik een verslag maken voor mijn andere collega’s in de bib over wat ik geleerd heb en mij bijgebleven is. Attitude, werkmiddelen, links…Daarna inventariseren met mijn medecursist en bibliothecaris wat we in Overpelt snel kunnen invoeren en gebruiken, zowel intern als naar de gebruiker toe..
Zeker toepasbaar zijn: Blog, Rss, flicker, google documents, wiki’s, google doodle, google reader,You tube, last.fm…
Nice to know; Delicious, Library things, podcasts, my discoveries…
Ik raad deze cursus zeer aan voor bibpersoneel, maar wel met de kanttekening dat men eraan begint met de wetenschap dat er binnen de bibwereld iets moet wijzigen en dat men hier zeker aan deel wil nemen…
Graag dank aan mijn medecursisten want ik heb verschillende zaken van jullie opgestoken.

Bibliotheek 2.0 (21ste bericht)

Ik heb op google gezocht met ‘nieuwe rol bibliotheekmedewerker bibliotheek 2.0’ Daar ik dit momenteel zeer belangrijk vind.Volgend artikel vond ik ‘Bibliotheek 2.0 is een houding’ bib
Citaten uit dit artikel:
In de bibliotheek 2.0 worden web 2.0-technologieën op de bibliotheek toegepast. 2.0 is niet een nieuw theoretisch concept, maar een beschrijving van nieuwe of al langer bestaande internetdiensten waarvan openheid, meerrichtingsverkeer en gemakkelijke toepasbaarheid de belangrijkste kenmerken zijn. Technologie is hiervoor slechts een middel, geen doel op zich. Essentieel voor het begrip 2.0 is een nieuwe (werk)houding
De rol van de bibliotheek:
Revolutionair in het concept Bibliotheek 2.0 is de positie van en de relatie met de gebruiker. De rol van de bibliothecaris wordt met hen gedeeld of zelfs gedeeltelijk door hen overgenomen, de grenzen tussen bibliothecaris en gebruiker vervagen. Het is een democratiseringsproces, autoriteit berust niet alleen meer bij professionals, meer wát er gezegd wordt dan wíe het zegt telt.
Maakt dat de bibliotheek overbodig? Dat lijkt me niet. De bibliotheek heeft in dit geheel, zo stellen Arroyo Vázquez en MerloVega5, de rol van dirigent van het orkest.

Ik wil vooral benadrukken dat het hier niet enkel gaat over enkel de rol van bibliothecaris maar van alle bib medewerkers.
Ik zal in mijn verslag (wat heb je geleerd op de cursus 23 dingen) richting bib ook zeker de volgende artikels gebruiken.
Library 2.0 van Laura Cohen
Rouwen om bibliotheek 2.0 van Johan Mijs op bibliotheekr.org (blog Karla).
http://www.vvbad.be/node/1801 (blog maarten)
Mening van august (blog august)

maandag 18 mei 2009

Sociale bibliotheekcatalogi (20ste bericht)

Allemaal leuk en aardig en zeker toepasbaar als men er weet van heeft. Bibpersoneel zou het in elk geval moeten weten en liefst ook mee kunnen werken. Toch is het eerste vereiste van een catalogus om overzichtelijk te zijn en in eerste instantie weer te geven; is het te zoeken exemplaar in de bib ja of nee en zonee, waar wel?.
De aquabrowser van zoeken.bibliotheek.be vind ik een heel fijne browser. Zeker een voorbeeld waar men veel in kan terugvinden (ook al veel randinfo). Blij dat men hier de laatste nieuwigheden mee inbouwt. Onze leners hebben hier toch al kennis van. En zoals er gezegd wordt: Men krijgt op een moment zoveel info dat men niet meer weet waar men eigenlijk naar op zoek was (de tagcloud vind ik ook makkelijk).
Tags en recensies: Ik ben hier niet zo voor. Als eenieder tags, recensies gaat toekennen (goede en slechte) dan komt er een moment dat de meerwaarde een last gaat worden. Er zou een zekere mate van controle (maximum) ingebouwd moeten worden Ik vind wel dat goedgekozen tags zeker een meerwaarde vormen bij bepaalde zoekacties.
Worldcat; …samen in één gemeenschappelijke online catalogus maar nadeel geen enkele Vlaamse openbare bib is aangesloten. Vrij onoverzichtelijk.

maandag 11 mei 2009

Last.fm (19de bericht)

Ik ben geen muziekkenner. Mijn radio staat aan als achtergrondvulling en ben ik geconcentreerd bezig dan hoor ik hem niet. Voor mij is dit dus allemaal nieuw en ik ben dan ook mijn medecursisten dankbaar met de vele tips (vooral de knowhow van Karla).
Zeker te gebruiken in onze bib als achtergrondmuziek.
Ook de tip ‘via zoeken.bibliotheek.be’ naar last.fm luistertips.
Suggestie playlist maken van nummers uit recente aangekochte cd’s is geweldig.
Profiel volgt nog.

Sociale netwerken (18de bericht)

Wat een verschillende netwerken weer. Facebook is bekend en de dochters hebben een account. Leuk ook te horen dat er een seniorennet is. (misschien wat mee te doen).
LinkedIn lijkt mij te professioneel (als ik eens niets te doen heb!!)
Ik heb http://bibliotheek20.ning.com/ bekeken maar ook hier, af en toe eens kijken maar niet weer een extra account.
Als bib moeten we bijblijven, promoties voeren, activiteiten kenbaar maken op zoveel mogelijk gebieden. Naar jongeren toe denk ik zeker dat de bib een facebook kan en mag aanmaken maar mijn voorkeur gaat toch uit naar andere geziene dingen in deze cursus.
Ook om contacten met andere bibs te stimuleren, lijkt me het wel wat maar wanneer ik het in praktijk ga brengen dat weet ik nog niet. Het helpt zeer zeker bij het oppoetsen van ons oudbollig imago daarom alleen al gaan we het zeker proberen te doen.

donderdag 23 april 2009

Library thing (17de bericht)

http://www.librarything.nl/catalog/joseegaet
Ik vul zo spoedig mogelijk aan maar mijn tijd voor vandaag is weer verstreken.LibraryThing , een web 2.0 toepassing die ik reeds kende en steeds eens wilde gebruiken. Leuk om de boeken die je gelezen hebt te quoteren en om te kijken wat anderen ervan vinden. De dochters vinden de boekbesprekingen ook wel praktisch. Suggesties naar andere boeken en recensies zijn ook welkom. Toch vind ik dat er nog veel Engelstalige commentaren zijn. De link in zoeken.bibliotheek.be vind ik verrijkend.Dat we allemaal tags kunnen toevoegen vind ik wat wanordelijk en wat teveel van het goede. Geen controle meer. Voor de bib zie ik er de zin niet zo in. Het wordt dan een zeer grote catalogus, misschien om een onderdeel uit de collectie extra in de kijker te zetten. Zeker aan te raden aan fervente lezers.

Een web 2.0 site (16de bericht)

Een 20-tal applicaties staan er op dit scherm. Een drietal klinken bekend in de oren.
Flickr, blog en twitter. Dus we nemen twitter. Hier mijn twitter account
http://twitter.com/joseeovp
Twitter. Zoals het filmpje zegt; elkaar vertellen over de kleine dingen. Maar om dit in 140 tekens neer te pennen? Ik doe het liever in een iets uitgebreidere versie. Leuk om te proberen maar volgens mij niets voor mij. Ik heb al geen tijd om mijn mail te onderhouden.
Ik follow even de bib van Maaseik om een idee te hebben waar het voor gebruikt kan worden.
Slideshare; voorbeelden van Eva Simon (schoolbibliotheek) en frankwatching zijn duidelijk.
Het komt neer op een power point demonstratie (zelfs met geluid).
Ik heb dit niet uitgeprobeerd want ik denk het voorlopig niet te gebruiken in de bib.
Indien nodig dan weet ik wel waar ik iets kan proberen.

dinsdag 14 april 2009

YOU TUBE (15de bericht)

Wat een filmpjes en over allerlei onderwerpen. Weer heel veel freubeltijd nodig.
Deze you tube clipjes zijn zeker bruikbaar voor de blog in de bib. De voorbeelden in in de cursus vind ik al heel toepasselijk.
Dat van VCOB - De Bib. Het leven van A tot Z vind ik een leuk clipje om mee te beginnen.
Uitleg digileen zeker toepasselijk en zelf te maken voor onze bib. Zeker bruikbaar bij het bekendmaken van activitieten maar vooral voor sfeerbeelden naderhand. De screencasts vind ik ook bruikbaar. De screencasts in deze cursus vind ik ook goed.
Hier een clipje om te proberen http://www.youtube.com/watch?v=I-eyLfcI7YM

maandag 13 april 2009

podcasts (14de bericht)


Ik was reeds op de hoogte van podcasts maar ik wist niet hoe ze tot stand kwamen. Ik dacht dat dit veel moeilijker was. Van radioboeken had ik nog nooit gehoord.
Ook ik heb een feed toegevoegd van iedereen leest.
Weet er iemand een goede voor dvd’s?
Een podcast voor de bib zie ik zo nog niet zitten. Zeker niet zelf maken maar indien er reeds een mooie podcast aanwezig is, kan deze zeker ergens getoond worden in de blog.

Instant Messaging (chatten) 13de bericht

Leuk en niet leuk! Miljoenen doen het, miljoenen niet… (dit zegt toch al veel)
Gelukkig voor ieder wat wils. Privé heb ik andere kanalen om te chatten.
Goed om eens te chatten met vrienden, familie, kennissen verder weg.
Nadeel: je moet toch verwittigen als je online gaat. (maar dit is geen grote struikelblok)
Het lijkt me leuk om vanaf nu te chatten met mijn web 2.0 medecursisten.
Vooral wanneer in het rechterbovenhoekje van het scherm staat gebruikers online bv 7 en 2 in deze cursus dan lijkt het me leuk om met deze medecursist even te chatten.
Ik ben zeker voorstander van een gemeenschappelijk moment om samen te chatten.

In de bib vind ik het een voorlopen op.
Onze leners moeten ook mee met de technieken.
In de kleinere bib is het balie werk en contacten het grootst. Leners komen naar de bib en stellen vragen. Samen zoeken we dan naar een oplossing en antwoord.
Vragen via telefoon en mail is zeer miniem. Moeten we IM dan aanreiken?
We zullen eerst beginnen met een blog.
Ik heb ook een meebo account aangemaakt om met jullie te chatten. Joseeovp
Maar hoe nu verder?

google docs (12de bericht)

Webadres publiek document:
http://docs.google.com/Doc?id=dc9pdqjx_2g7nhg8g9

Ik heb ook een document met onze uurrooster geuploaded in google docs.
Mijn collega Reinhilde laat ik hier op kijken, editen…
Dit lijkt mij heel bruikbaar in onze bib.
Ook de lijsten met de overuren, laatste weetjes… zijn te plaatsten in google docs.
Zeker handig dat men deze documenten dan van thuis uit kan zien.
Toch even wennen aan de vele knopjes.

maandag 6 april 2009

Wiki (11de bericht)

W letter I K - Kjellberg bygg I20

Wiki is leuk. Ik snap het en denk dat ik het zeker kan toepassen in de bib.Ik kan wel vanalles maken op de PC maar de andere collega’s moeten ook meewillen en meekunnen (mentaliteitsswitch).
Een goed voorbeeld vind ik de wiki van de bibliotheekweek 2008.Ik wist niet van het bestaan af, dus reageren is dan zeker al niet mogelijk.Ik heb een wiki aangemaakt wikioverpelt maar dit is enkel een voorblad.Dit is publiek maar voor interne communicatie zou ik het zeker privé houden.

zaterdag 4 april 2009

Delicious (10de bericht)

Delicious is weer een deur die open gaat in de grote, onbekende wereld.
Zoals Melissa zegt ‘ het massale’, de vele info is weer een hele kluif om te verwerken.
Het zoeken op tags en dan websites erbij krijgen, vind ik wel fijn.
Andere hun favorieten eens zien, is ook wel interessant.
Mijn link is delicious
In de bib een lijst voorzien van alle te gebruiken, interessante links is een bruikbaar en goed idee van Karla.

Denkmoment web2.0 (9de bericht)

Kort verhaal.
Termen Blogs, Rss en online fotoalbums heb ik reeds meer gehoord en gezien maar steeds een ver van mijn bed show.Ik zie zeker nut voor de bib. Er komt zeker een blog. Zeker om jongeren ook in de bibwereld te krijgen. Zowel fysiek als virtueel. Vooral om online onze activiteiten aan te kondigen, onze in de kijker-items, attenderen op wat we in de bib hebben…Rss-feeds geweldig om te attenderen. Laatste nieuwe cd’s, dvd’s…
Online fotoalbums zijn zeker leuk om een grote activiteit weer te geven zoals letterfretterdag, supervlieg, auteurslezingen. Zeker om een sfeerbeeld weer te geven en iedereen die daar was te laten zien. Ik denk dat foto-editors geschikt zijn voor enkele foto’s. Voor folders, flyers, affiches bestaan andere editors (denk ik).

image generators


My creation
Originally uploaded by joseegaethofs
Leuk en aardig.
Maar er kruipt heel wat tijd in.

Flickr mashups (7de bericht)

Colr Pickr selecteert Flickr foto’s op kleur. Leuk
Findr is een zoekmachine die op een bijzondere wijze met Flickr trefwoorden/tags omgaat. Probeer eens met de tag “jaguar”. Handig om afbeeldingen te zoeken bij onderwerpen
Flickr Related Tag Browser presenteert relaties tussen Flickr tags.
Tag Galaxy presenteert Flickr tags en foto's op een originele manier.
Spell with flickr spelt woorden met Flickr foto's van letters.
Heel leuk maar ik krijg het niet gesaved. Doe ik iets fout met het formaat?????
flickrvision laat nieuw toegevoegde Flickr foto's zien op een Google Map. ver gezocht

Opties zijn zeker bruikbaar

donderdag 26 maart 2009

Flickr (6de bericht)

Foto van de CD-collectie van de bib in Overpelt

http://www.flickr.com/photos/josbib/



Het houdt niet op.
Ik heb een login voor de cursus evspw
een g-mail account
google reader account
yahoo account
flicker account???

Tip! Als je een eigen Flickr account hebt, kan je met Flickr’s blogging service en 'Blog this' knop makkelijk foto’s aan je berichten toevoegen.
Moet ik dan nu nog een Flickr account aanmaken of waar is de blogging service met de blog this knop? Even de weg kwijt. Stop ermee. Tot later.

Flickr (5de bericht)

Wat foto's van hier en daar!!


foto van in de bib te Overpelt met de expo.





Keukenhof is een maart/april zeker een bezoekje waard.














Een foto van mij.


Watervallen bij de Titisee.

Rss feeds (4de bericht)

Rss feed die ik al had zijn die van het belang van limburg.
Die van zoeken. bibliotheek vind ik fijn en makkelijk voor op het werk.
Ik laat jullie tijdens de cursus wel weten welke ik ondertussen nog ben tegengekomen.

Groeten

Bloggen en RSS (3de bericht)

Foutje. Dit was bericht 3. opgeslaan maar niet gepubliceerd.
Van fouten leer je want zo kom je npg eens ergens terecht (?)

Even opnieuw gestart.

Verleden week woensdag op de cursus ging alles wat snel.

Daarna natuurlijk zoals iedereen, druk, druk druk...

Even weer alle logins en paswoorden opgezocht en gebruikt.



Start Bloggen

Deze vind ik leuk. Zowel om er inhoudelijk wat op te zetten als er op te reageren.

Voor de bib echt wel handig om er online te zijn.

activiteiten, hot nieuws in de bib, foto's...

De blog van Lommel vind ik wel unteressant



RSS Feeds

Vanaf nu let ik er steeds op als er een RSS feed aanwezig is op een website.

Alleen keuzes maken is zo moeilijk. Ik krijg veel te veel bij elkaar.



Verschil nieuwsbrief is dat je een nieuwsbrief op een bepaalde dag,tijd ontvangt en dat je daar verschillende versies van ontvangt. Dag1, dag2, dag3

Een rssfeed updates zichzelf met steeds de laatste actuele info die ik wil.



In de bib te gebruiken voor top tiens....

We gaan verder...

woensdag 18 maart 2009

kennis web 2.0

Ik had hiervoor van verschillende onderwerpen wat gehoord.
Ook wat geexperimenteerd samen met de dochters.
Youtube, facebook, blogs, RSS-feeds...
We maken er wel wat van

Hoop doet leven!

Allemaal nieuwe dingen.
Theorie is er maar wat in de praktijk?